Academie en jeugdhuis creëren creatieve ontmoetingsplek in stationsbuffet

Het leegstaande stationsbuffet op het Leopoldplein in Lier krijgt een tijdelijke culturele invulling. De Moeve vzw en de Beeld- en Podiumacademie Lier slaan hiervoor de handen in elkaar.

“Ons gemeenschappelijk doel is om een creatieve ontmoetingsplek te creëren door middel van een cross-over van verschillende disciplines. De mogelijkheden zijn zeer divers: van een expo met livemuziek, workshops, lezingen of crossmediale evenementen. Het stationsbuffet herdopen we daarom tot Het KunstPerron”, zegt Louise-Marie Van Roy, (ex De Moeve, momenteel werkzaam als projectcoördinator bij de academies.)

Ivoren toren

“Beide academies trachten zo kunst uit de ivoren toren te halen en deze in aanraking te laten komen met de treinreizigers, buurtbewoners en liefhebbers in een minder formele context. Daarnaast focussen we vooral op jongeren, zodat ook zij een creatieve uitvalsbasis hebben. We realiseren dit via duurzame samenwerkingen. Zo biedt De Moeve vzw in Het KunstPerron doorheen de zomer twee workshops per week aan. Eén keer per week Crea Klets: gezellig samen creatief zijn en werken naar een afgewerkt eindresultaat. Daarnaast eveneens één keer per week Mind & Muse, een moderne kijk op art therapy (beeldende therapie, red.).”

Groot borduurwerk

Er verschijnt een kalender waarbij verschillende disciplines en partners aan bod komen. Vanaf vrijdag 10 juni wordt Het KunstPerron onmiddellijk omgedoopt tot een expo van jongeren van de Beeldacademie Lier, waarbij afstuderende jongeren hun weg doorheen de academie tonen. Ook lokaal talent komt aan bod: Rosie Vermeiren voorziet de gevel van een extra groot borduurwerk.

Het stationsbuffet is eigendom van de NMBS. Die is bereid om het gebouw in concessie te geven van 1 april 2022 tot en met 31 maart 2023. De NMBS vraagt hiervoor een jaarlijkse vergoeding van 1.200 euro. Het stationsbuffet is sinds 31 december 2019 gesloten. De NBMBS ging toen op zoek naar een nieuwe uitbater, maar kon die blijkbaar niet vinden.

Book now

Select the date

People

Complete your reservation